O nama

Opština Sjenica nalazi se na jugozapadnom delu Srbije,tačnije na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zahvata prostor od 1059 km2 , što čini da ona spada u red teritorijalno najvećih opština u Srbiji. Grad broji 16.756 stanovnika sa poslednjeg popisa iz 2012. godine.

Sjenica se nalazi na Pešterskoj visoravni sa nadmorskom visinom od 1150 m. Pešterska visoravan sa svojom klimom i nadmorskom visinom je idealno mesto za sport i rekreaciju.

Međutim ,nepovoljan geografski položaj, nerazvijena putna mreža, siromaštvo u prirodnim resursima i nerazvijenost prostora svrstava Sjenicu u red najnerazvijenijih opština u Srbiji.

U verski mešovitoj sredini uspešno radi jedina predškolska ustanova u gradu kojom je obuhvaćeno skoro 400 dece.

Područje Opštine Sjenica predstavlja značajnu turističku regiju, na kojoj se proizvodi zdrava hrana poput nadaleko poznatog sjeničkog sira, uzgoja
sjeničke ovce a čist vazduh predstavlja rezervoar za poboljšanje krvne slike.
Odlukom Vlade Republike Srbije na Sjeničkom jezeru osnovan je rezervat Beloglavog Supa – vrsta orla, lešinara koji ima ipozantne veličine: raspon krila do tri metra i jedanaest kilograma težine.

Inače, na obalama Sjeničkog jezera nalazi se Specijalni rezervat prirode Uvac. U gradu postoje dve Osnovne škole, saradnja je obostrana a realizacija programa vezana je prvenstveno za vaspitno-obrazovne aktivnosti međusobne posete, razmena iskustava, posete školskom času i sl. U neposrednoj blizini ustanove postoje sportski tereni prekriveni tartan prekrivačem i sportska hala gde se povremeno odvijaju sportske aktivnosti iz fizičkog vaspitanja.

Saradnja sa Domom kulture obuhvata stvaralačke aktivnosti, priredbe povodom obeležavanja praznika, ispraćaja predškolaca u školu, korišćenje razglasa u akcijama koje organizuje Predškolska ustanova.

Pri izradi projekata možemo da se oslonimo na lokalnu zajednicu kroz pomoć i podršku u materijalnim sredstvima i pružanje odgovarajućih stručnih usluga.
Posete i manifestacije dece u našem gradu proprate lokalne tv stanice, a deca se ujedno upoznaju sa svojim prirodnim okruženjem, pa samim tim obogaćuju svoje iskustvo. Briga o deci nije samo obaveza porodice i ustanove, već i celokupne sredine.

Opština Sjenica